Gluten i jelito

Ścianki jelita

Ścianki jelita

Gluten i Pszenica może zniszczyć Twoje zdrowie.
Czy gluten może być przyczyną depresji?

Pszenica jest ziarnem. Oprócz węglowodanów w nich zawartych posiada ona jeszcze kilka problematycznych protein.

Gluten

Wheat germ agglutinin ( lektyna, która chroni pszenicę przed insektami, drożdżami i bakteriami ), w skrócie WGA, bardzo niebezpieczny składnik chemiczny dla zdrowia między innymi dlatego, że uszkadza ściany jelita. Prowadzi do chorób autoimmunologicznych i zaburzeń wagi ciała. WGA ma zdolność zwiększania masy tłuszczowej jak również obniża zdolność organizmu do wykorzystania tego tłuszczu jako energii.

Amylase Trypsin Inhibitors w skrócie ATI amylaza jest enzymem trawiennym odpowiadającym za trawienie białek i cukrów. Wytwarzany jest przez trzustkę. Trypsyna jest również enzymem trawiennym wchodzącym w skład soku trzustkowego. A inhibitor po angielsku znaczy czynnik spowalniający, więc jak możemy się domyśleć pszenica zawiera czynniki hamujące działanie tych potrzebnych nam w procesie trawienia enzymów.

 

GLUTEN

Celiakia kojarzy nam się z nietolerancją glutenu czyli autoimmunologiczną reakcją organizmu na tę proteinę.
Lecz jesteś w błędzie jeśli myślisz, że nie mając celiakii to nie masz problemu.
Niezależnie jak Twoje ciało toleruje gluten możesz mieć nietolerancję ATI oraz WGA, są one zupełnie inną rzeczą niż gluten.

Już Hipokrates powiedział, że każda choroba rozpoczyna się w jelicie.

Pszenica

Pszenica

Pszenica podrażnia nasze jelito tworząc jego stan zapalny.
Zapalenie jest to odpowiedź naturalna naszego systemu immunologicznego.
Możesz zauważyć gdy na przykład skaleczysz się,  że miejsce chore robi sie czerwone i jest wrażliwe.
Teraz wyobraź sobie jak te składniki pszenicy ( proteiny ) podrażniają ścianki Twojego jelita tworząc zapalenie.
I to wszystko następuje niezależnie czy jesteś uczulony na gluten czy nie.

To zapalenie jest groźne ponieważ prowadzi do przepuszczalności jelit, tzw.zespół przeciekającego jelita.

Chrońmy nasze jelito

Chrońmy nasze jelito

Jelito nasze ma tak zwany system graniczny kontrolny, który pilnuje aby z trawionego pokarmu same odżywcze składniki trafiały do krwiobiegu ( aminokwasy, cukry proste i kwasy tłuszczowe przede wszystkim ), jednocześnie zatrzymując wszystko inne jak bakterie, wirusy i inne niedobre rzeczy aby do tej krwi się nie dostały.

Zapalenie jelita robi oczywiście bałagan w tym systemie kontroli tworząc przepuszczalne, nieszczelne jelito.
Ścisłość i nieprzepuszczalność jelita reguluje Zonulina, która występuje naturalnie w naszym organizmie a odkryta niedawno przez profesora Alessio Fasano, Amerykanina pochodzenia włoskiego.
Jest ona fizjologicznie potrzebna naszemu organizmowi aby wydalić substancje szkodliwe. Rozluźnia ona wtedy nabłonek jelita aby przedostała sie do niego woda spłukując jego ścianki, stąd mamy biegunkę.
Ma również niepożądany skutek bo niezależnie prowadzi do rozpadu połączeń komórek jelita, rozszczelnienia jego śluzówki i wtedy przechodzą do organizmu substancje niepożądane.
To prowadzi do zaburzeń jelitowych czy pozajelitowych autoimmunologicznych, zapalnych i chorób nowotworowych.

Gdy mamy nieszczelne jelito to znaczy, że ten jego system kontrolny nie działa i do krwi przechodzi, jak już wspomniałam również to co nie powinno tam się dostać. Ten stan zapalny prowadzi do wielu chorób.
W okresie pediatrycznym min.alergie, astma, autyzm oraz inne. Również choroby autoimmunologiczne, egzema, łuszczyca, zapalenie jelit, reumatologiczne zapalenie stawów, cukrzyca typ 1. ( Dr. Josh Axe ).

Objawy nieszczelnego jelita :

Wrażliwość pokarmowa – jeśli do krwiobiegu dostaje się mnóstwo toksyn to nasz system odpornościowy musi wytworzyć masę przeciwciał aby te toksyny zwalczyć. Ta praca jednakże czyni go bardziej podatnym na antygeny zawarte w pewnych pokarmach, zwłaszcza gluten.

Problemy z tarczycą – choroba Hashimoto znana też jako przewlekłe zapalenie tarczycy. To zaburzenie może prowadzic do niedoczynnosci tarczycy, zaburzeń metabolizmu, depresji, nadwagi i wielu innych.

Zespół wadliwego wchłaniania – nieszczelne jelito skutkuje niedoborem witaminy B12, magnezu i ważnych enzymów trawiennych. Tu ważne jest spożywanie probiotyków.

Choroby zapalne skóry – można problemy skórne naprawić naprawiając ” nieszczelne” jelito.

WebMed podaje ” to jest jeszcze tajemnica lekarska skoro nie uczą o tym w szkołach medycznych. Lekarze nie mają wystarczającej wiedzy o jelicie, które jest naszym największym narządem układu odpornościowego„. Dr.Donald Kirby, dyrektor Centrum Żywienia w Cleveland Clinic.

Choroba autoimmunologiczna

Gluten może przy nieszczelności jelita przenikać do krwiobiegu, szczególnie gliadyna, ktora jest składnikiem glutenu.
Gluten i gliadyna doprowadzają do zniszczenia śluzówki jelita i jego stanów zapalnych. Mogą powodować biegunkę, bóle brzucha, stan zmęczenia, osłabienia organizmu, anemię oraz owrzodzenia jamy ustnej.
Kiedy gliadyna przeniknie do krwi to dociera do systemu odpornościowego gdzie problem się zaczyna w  formie mimikry molekularnej. Co to jest ? Działa to w sposób, że część obcych, niepożądanych składników wnika do krwi. System immunologiczny zaczyna tworzyć przeciwko nim przeciwciała. Tak on zresztą pracuje, ma funkcję obronną.
Lecz gdy te obce ciała wyglądają dość podobnie do ciał własnych organizmu wtedy antyciała zbierają się aby walczyć z nimi lecz mogą rownież atakować Twoje zdrowe tkanki.

Gluten pszenicy jest powszechnym potencjalnym powodem cukrzycy stopnia 1. To jest typ autoimmunologiczny, nie dieta lub styl życia. Dieta bezglutenowa jest tu wskazana.

Badania wykazują, że ogromna ilośc  osób niechorujących na celiakię ma autoimmunologiczne markery we krwi co wskazuje, iż pszenica może być przyczyną chorób autoimmunologicznych u ludzi bez tej choroby.

Zniszczenie flory jelitowej

Przyjazne, dobre bakterie w naszym jelicie pomagają regulować nasz system immunologiczny.
Wpływają korzystnie na ścianki jelita ( przepustowość). Trawią jedzenie, które spożywamy, syntetyzują witaminy np. K2, wysyłają sygnał do mózgu, ze jesteśmy głodni i wiele innych ważnych rzeczy. Lecz one naprawdę nie lubią glutenu i gluten nie lubi ich.

Pamiętaj raz jeszcze, jeśli nie jesteś uczulony na gluten to inne komponenty ziaren pszenicy poprzez stan zapalny mogą zniszczyć Twoje jelito.

U osob chorych na celiakię jak i tych nieuczulonych gluten może powodować, konstypacje, biegunkę, pieczenie w okolicy serca, gazy itd.
WGA i ATI’s u każdego z nas może doprowadzić do chronicznych powracających problemów z jelitem.

Gluten a Twoj mózg

Zapalenie jelita może zwiekszyć podatność na dementię i chorobę Alzheimera. Oczywiście nie możemy stwierdzić, że gluten powoduje choroby mentalne i jeśli wykluczymy go z diety to problem zniknie. Musimy mieć świadomość, że może być to jedna z przyczyn tych chorób np. Depresji.

Gluten prowadzi do szybszego procesu starzenia. Ostatnio Victoria Beckham wspomniała, że jest na diecie bezglutenowej, nie spożywa też przetworzonych produktów. Przez to wygląda młodziej i ma dużo energii. W USA jest teraz trend na gluten-free dietę.

Daj sobie szansę i odstaw gluten na kilka tygodni aby zobaczyć czy będziesz się czuł lepiej.
Ja odstawiłam i naprawde widzę różnicę !

Następny wpis z tego cyklu – jak wyleczyć nieszczelne jelito.

Ale już dziś możesz zrobić test buraczkowy.
Kilka dni z rzędu pij sok z buraka i obserwuj czy mocz barwi się na kolor różowy.

Napisano w Odżywianie Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*