Depresja i dwa mózgi

Fermentowane warzywa to żywy probiotyk

Fermentowane warzywa to żywy probiotyk

Dwa mózgi.

Czy wiesz, że 75 gram pszenicy dziennie może mieć szkodliwy wpływ na Twój mózg ?
75 gram to około pół szklanki.
Wciąż większość ludzi uważa, że spożywanie ziaren, pełnoziarnistego pieczywa jest częścią zdrowej diety.

Na dodatek na naklejkach produktów można spotkać informację, że ten zakup uczyni nas zdrowszymi. Nic bardziej mylnego.

Propagatorem zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia jest Dr Mercola, współautor wielu publikacji oraz bestsellerów na liście New York Times, gość największych stacji telewizyjnych w USA.
Powołuje się On na najnowsze światowe badania i publikacje specjalistów z różnych dziedzin medycyny.
Udowadnia, że pszenica w szczególności jak i pełne ziarna mogą prowadzić do znaczących problemów ze zdrowiem fizycznym i psychicznym. Szczególnie powołuje sie na lektyny WGA, wspomniane w ostatnim wpisie o glutenie.
Do psychicznych chorób zalicza depresję, ADHD/ADD, schizofrenię i chorobę Alzheimer.

Również wcześniej wspominałam, iż jelito uważane jest za drugi nasz mózg i wpływa znacząco na nasz nastrój, nasze myslenie i zachowanie.

Jest ścisłe połączenie miedzy jelitem a mózgiem. Są nawet zbudowane z tych samych tkanek.
W rozwoju płodowym jedna część tych tkanek przekształca się w centralny układ nerwowy podczas gdy inna rozbudowuje jelitowy układ nerwowy płodu. Te dwa systemy nerwowe sa połączone poprzez nerw błędny ( vagus nerve ) – dziesiąty nerw czaszkowy, ktory prowadzi z Twojego trzonu mózgu w dół do Twojej jamy brzusznej.
W ten właśnie sposób te dwa Twoje mózgi są połączone, to tłumaczy fenomen ” motyli w brzuchu” gdy stajesz sie nerwowy na przykład.

Oba mózgi pracują jak tandem, wzajemnie na siebie oddziałują.

W jelicie jak i w całym układzie trawiennym znajduje się około 80% Twojego systemu immunologicznego.

Dlatego tak bardzo ważne jest zdrowie Twoich jelit skoro mają tak duży wpływ na Twoje zdrowie psychiczne i na odwrót.

Jeśli cierpisz z powodu  depresji, masz nastroje, stany depresyjne to zastanów sie wpierw czy przypadkiem Twoje odżywianie nie ma z tym czegoś wspólnego. Jeśli cierpisz z powodu depresji to zmiana sposobu odżywiania, zmiana diety może w znacznym stopniu pomóc wyleczeniu.

Czyli okazuje się, że musimy wyleczyć „nieszczelne jelito” i odżywiać go dobrą bakterią.
Podawanie probiotyków według doktora Andrew Wakefield na podstawie szerokich badań poprawiło kondycje osób chorujących na IBS ( irritating bowel syndrome – Zespół jelita wrażliwego ) oraz dzieci z autyzmem.
Twoje ciało zawiera około 100 trylionów bakterii – więcej dziesięciokrotnie od ilości komórek jakie w nim posiadasz.

Bakterie

Bakterie

Stosunek bakterii w Twoim jelicie jest 85 procent, tej zdrowej bakterii do 15 procent tej złej.
To jest ta poprawna proporcja dla optymalnego zdrowia.

 

Ten wskaźnik procentowy dobrej i złej bakterii jest podstawą dla :

-Ochrony przeciw przerostom, nadmiernemu rozmnażaniu innych mikroorganizmów, które mogą tworzyć choroby.
-Trawieniu pożywienia i wchłanianiu składników odżywczych i pewnych węglowodanów.
-Produkowaniu witamin, pochłanianiu minerałów i eliminacji toksyn np. Nikotyny czy pestycydów.
-Zapobieganiu różnego rodzaju alergii w tym skórnych.

 

Przy nieszczelnym jelicie możesz cierpieć na bóle stawów, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne (Twój układ odpornościowy atakuje własne zdrowe komórki) i możesz czuć się zmęczonym.
Masz niewyjaśnione bóle głowy, trądzik i trądzik różowaty, egzemę, łuszczycę, nie możesz schudnąć lub masz wzdęcia brzucha ?
Nieszczelne jelito może być tego przyczyną. Podsumowując, zła dieta, toksyny ze środowiska i stosowanie używek oraz nierównowaga bakterii dobrej i złej (85-15%) jak i przewlekły stres rujnują nasze zdrowie.

Cukier to substancja bardzo szkodliwa dla naszych jelit, cukrem karmi się rak, drożdże i te niedobre bakterie.
Namnażające się złe bakterie wytwarzają toksyny, które atakują zdrowe komórki i tworzą dziurki w jelicie jak w sitku.

Mleko dla tych tolerujacych laktozę ?

Szczególnie niezdrowy jest proces pasteryzacji mleka i pochodnych produktów. Doktor Mercola pisze, że pasteryzacja mleka ma dużo wiekszą moc alergiczną niż spożywanie laktozy w surowym mleku.
Ma ona na celu poprzez podgrzewanie do ponad 60 stopni Celsjusza zabicie złej bakterii ale przy okazji temperatura zabija te zdrowe bakterie i ważne enzymy trawienne pomagające nam strawić cukier laktozę.
Wiecej o pasteryzacji napiszę w innym wpisie.

Produkty przetworzone są bogate w lektyny-białka ( WGA – naturalny składnik ziaren niewykiełkowanych do zwalczania pasożytów i pleśni ), przyklejają się one do ścianek jelita wywołując jego stan zapalny i uszkadzając go.

To tylko piękny wyglad

To tylko piękny wyglad

Kiedy chcesz wyleczyć jelito to oprócz odstawienia pszenicy, ziaren, mąki pszenicznej i jej produktów to odstaw choć na jakiś czas rownież ryż, orkisz i soyę gdyż zawierają dużo lektyn. Wiele produktów zawiera lektyny ale z mniejszą ilością, z którą organizm powinien sobie poradzić.

Ja zastąpiłam ryż kaszą gryczaną i QUINOA. Jak ja pokochałam amarantus i quinoa !! ( komosa ryżowa ). Mówi się o niej antyczne ziarno bardzo bogate w proteiny, do mięsa, do warzyw i jajek sądzonych. Pycha szczególnie z jarmużem !

Komosa ryżowa w naturze

Komosa ryżowa w naturze

image

Gotuje się ją jak ryż tylko proporcja 1:1.5
Jeśli nie próbowaliście to bardzo zachęcam.

Makaron kupuję bez glutenu ale dość mało go spożywam.
Uwielbiam owsiankę z orzechami. Na moim talerzu jest mnóstwo warzyw, kolorów z przewagą koloru zielonego.

I koniecznie sok warzywny sporządzony w domu a składający się :
Burak, seler naciowy, szpinak, natka pietruszki ( czyści nerki), spirulina (alga morska) i trawa pszeniczna 🙂

Wykiełkowane ziarna pszenicy już nie są szkodliwe i trawa pszeniczna glutenu nie zawiera. Zawiera natomiast biliony probiotyków i mnóstwo witamin. Do soku dodaje cytrynę dla poprawy smaku.
Od czasu gdy zmieniłam swój sposób odżywiania poczułam się dużo lepiej. Przybyło mi energii, mniej jem, co ciekawe, te niewielkie ilości zaspokajają w pełni mój apetyt.

Miałam rownież problemy skórne, tworzyły mi sie na rożnych częściach ciała czerwone suche plamy, pękające takie. Dość długo się utrzymywały. Teraz ich wogóle nie mam i myślę, że nowy sposób odżywiania wyleczył moją skórę, ponieważ to zbiegło się w tym samym czasie.
Ja nie myślę, że ta dieta jest kosztowniejsza od tej, którą stosowałam do niedawna. Soki dla mnie to też taka droga na skróty 🙂 aby codziennie nie parować warzyw zielonych. Trochę lenia we mnie jest, choć taki świeży sok wypity każdego dnia to sama esencja zdrowia w jednej szklance.

Zrezygnuj z pokarmów uszkadzających jelita.
Wprowadź dietę bez pszenicy i produktów zawierających wysoki poziom lektyn.
Wprowadź do diety probiotyk – dobrą bakterię, Hmm…..

Jak ja około 20 lat temu pod Warszawą znalazłam kozę aby moje dziecko miało mleko to i Ty dziś znajdziesz krowę. Z mleka możesz zrobić sama twaróg ( podgrzewanie tylko do 40 stopni przy dnie garnka, góra 30 stopni aby nie zabić dobrej bakterii) podgrzewając zsiadłe mleko aż do serwatki czyli grudek twarogu.
Zlewasz to potem do lnianej ściereczki w kształcie rożka lub na sitko i juz masz pyszny twaróg z probiotykami.
Śmietanę z takiego mleka też wykorzystasz w kuchni.
Pamiętaj aby jeść również prawdziwe masło, kapustę kiszoną i inne fermentowane warzywa. Twoje jelito bedzie wdzięczne.

Warzywa fermentowane czyli kiszonki

Warzywa fermentowane czyli kiszonki

Dla tych co czasu lub chęci nie mają to proponuję zaprzyjaźnić się z rolniczką, można na bazarku ale najlepiej to pojechać do gospodarstwa aby obejrzeć warunki życia zwierząt i inne.

Prawdziwe mleko

Prawdziwe mleko

Pasteryzacja to wymysł przemysłu mleczarskiego aby produkt bezwartościowy jak najdłużej przetrwał na półkach.

Ja się smakiem nie chcę żywić, nie chcę też cierpieć na różne choroby gdy będę starszą osobą. Ale przede wszystkim chcę żyć w świadomości, że dobrze odżywiam swój organizm i nie traktuje go jak śmietnika.
Może dlatego zachorowałam na depresję…. Aby zastanowić się nad swoim życiem, jego stylem, nad sobą wogóle…

Dla jelit bardzo dobre są też produkty kokosowe, mleko czy kefir.
Do soku dziennego lub surówek możesz dodać kiełki roślin na przykład siemienia lnianego, możesz je sama wyhodować tak jak rzeżuchę na Wielkanoc.

Ja mieszkam w USA, tu w sklepie do wyboru jest na przykład mięso wołowe w dwóch cenach.
Ta wyższa cena przynależy do opisu : „no gmo, no antibiotics, no hormones”.
Przy tej niższej cenie opisu nie ma więc wszystko jest jasne.
Takie sytuacje właściwie dotyczą każdego gatunku mięsa, jedno jest zdrowe a drugie szkodliwe.
Wybór należy do Ciebie.

Gdy przeszłam na nową dietę to zauważyłam rownież brak zapotrzebowania na takie ilości mięsa jakie spożywałam wcześniej.
Do diety tygodniowej wprowadziłam dwa razy łososia ale takiego złowionego w naturalnych warunkach, nie z hodowli.

Jeśli naprawdę nie masz czasu na przygotowywanie posiłków choć to kwestia też czasami  organizacji, to pomyśl o suplementacji probiotykami, enzymami, L-Glutaminą (aminokwas naprawiający ścianki jelita) oraz kwercetyną (wspomaga tworzenie ścianek białkowych przez co uszczelnia jelito).

Ta dieta zanim ją rozpoczęłam wydawała mi sie trudna w samej organizacji, czasochłonna czego nie lubię. Wcale tak nie jest.
Nie dajmy się też zwariować, jedzenie musi sprawiać nam przyjemność i tak w moim przypadku jest.
Wszystko z głową i bez przesady !

ciekawostka :

Szukalam tu w internecie mleka krowiego bezpośrednio  od rolnika i natknęłam się na grupę ludzi, którzy zainwestowali w krowę i trzymają ją u rolnika za jakąś tam opłatą. Ta krowa pasie się na soczystej trawie a oni mają świeże mleko i sami robią sery. Chyba się przyłączę !

Także widzicie, że świadomość zdrowego odżywiania jest tu w USA , szczególnie u osób dojrzałych mających dzieci.

Pamiętaj również aby zmianę sposobu swojego odżywiania przedyskutować ze swoim lekarzem szczególnie jesli cierpisz na jakąś chorobę i przyjmujesz lekarstwa.

Źródło :
http://www.mercola.com

Napisano w Odżywianie Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*